borodino muharebesi

franz
napoleon bonaparte komutasında bulunan fransız güçleri ile, mihail kutuzov komutasındaki rus güçleri arasında 7 eylül 1812 tarihinde meydana gelen savaş.

savaş öncesinde fransa kralı napolyon, ingiltere'ye kıta ambargosu koyar. avrupa'da hiçbir devletin ingiltere ile ticaret yapmasına izin vermez. bu durum avrupa'da büyük bir kırılmaya yol açsa da, aslolarak rusya'yı zor duruma sokar. haliyle bir meydan okumaya girişmek gibi, ingiltere ile ticaretlerine devam eder.

rusya napolyon'un kurulmasına izin verdiği polonya'nın ileride kendileri için bir tehdit oluşturacağını düşünür.

ayrıca fransa'da ingiltere'nin hindistan sömürgelerini ele geçirme düşüncesi hakimdir. denizlerde egemen güç ingilizler olduğu için, kara yoluyla hindistan'a ulaşmaya çalışırlar.

kutuzov yavaş yavaş ve fransa ordusunu yıprata yıprata moskova'ya doğru çekilmeye başlar. napolyon moskova'nın yaklaşık olarak 100 km kadar uzağına gelince, kutuzov daha etkili bir hamle yapmak için kendisini karşılar. savaş 7 eylül sabahı fransa taarruzu ile başlar.

fransız ordusu sürekli taarruz yapmasına karşın belirgin bir ilerleme gösteremez. kutuzov müthiş bir savunma ile kendilerini sürekli oyalar. sabahleyin başarılı olan bu strateji, öğleden sonra fransızların daha ağır taarruzu karşısında kırılır ve rusların 45 bin askerine neden olur. bunun üzerine kutuzov geceleyin geri çekilmeye başlar ve muharebe fransa güçlerinin başarısıyla sonuçlanır.

napolyon bunun üzerine moskova'ya doğru ilerler. 14 eylül'de moskova'ya giren napolyon şaşkınlık içindedir. çünkü ruslar, en değerli kentlerini yakıp yağmalamışlar, boşaltmışlar, fransızların karşısında duracak bir birlik çıkarmaz. tabii napolyon çok büyük bir ordu kurmuştu ve ordunun ihtiyaçları da haliyle çok fazlaydı. ordunun morali rusları ellerinden kaçırdığı için düşüktü. ayrıca yeni bir muharebeden çıkan askerler haliyle oldukça yorgundu.

kıtlık yüzünden hayatta olanların durumu, ölen askerleri bile yemeye kadar vardı. bu sırada bir yandan da tifo ve dizanteri gibi hastalıklar boy göstermeye başladı. napolyon büyük ordusu iyice erimeye başlıyordu ve yaz bitmiş, kış yavaş yavaş gelmeye başlamıştı.

napolyon rus çar'ını anlaşma yapması için moskova'da bekliyordu. çar ise kışın geldiğini bildiği için hareket etmiyordu. bu sırada rus çar'ı ünlü “general kış tarafından yönetilen seferim şimdi başlıyor.” sözünü burada söylüyordu.

napolyon'un ordusu artık doğa şartları ile uğraşıyordu yalnızca. tek düşmanları doğa şartlarıydı. aynı zamanda da ispanya'da fransızlara karşı bir gerilla ayaklanması baş gösteriyordu. bu şartlar altında napolyon artık ordusuna geri dönme emri verdi. haliyle artık kendi canını düşünmesi gerektiği ve yolda ilerlerken de bir an önce fransa'ya ulaşması gerektiği için yanına önemli komutanları ve az sayıda askeri alıp hızlıca ilerler.

sahada ruslara karşı büyük bir zafer kazanan fransa, daha sonra doğa şartlarına yenilmiştir.

ayrıca rusların bu akıllıca geri çekilişini mustafa kemal atatürk kurtuluş savaşı'nın batı cephesinde uygulamıştır.