bolşevikler

atticus finch
rsdip'in (rusya sosyal demokrat işçi partisi) ikiye bölündüğü 1908 senesinde ortaya çıkan iki fraksiyondan birisi. diğeri de menşevikler.

şubat 1917'de çarlığı yıkıp geçici burjuva hükümetini kuracak olan devrim başladığında bolşeviklerin yalnızca 10 bin civarı üyesi vardı. kasım 1917'ye gelindiğinde ise üye sayıları 250 bine çıkmıştı. bolşevik parti'nin liderliğinde geçici hükümeti yıkarak yönetime el koyan işçi sınıfının çok büyük bir çoğunluğu bu partiyi desteklemişti. çünkü bolşevikler sosyalist devrimin başarıya ulaşması için şubat devriminin getirisi olan geçici duma hükümetini yıkmak gerektiğini ve işçi sınıfının bunun gerçekleşmesi için çok önemli olduğunu biliyorlardı.

bu tutum onları diğer iki büyük sol partiden, yani sr'lardan (sosyalist devrimcilerden) ve menşeviklerden ayırıyordu. hem sr'lar hem de menşevikler şubattaki devrime katılmışlardı ancak onların işçi sınıfının burjuvaziyi lağvetmesi, üretim araçlarının kamulaştırılması, birinci dünya savaşına son verilmesi gibi radikal hedefleri yoktu. onların vizyonu kapitalist bir parlamenter burjuva demokrasisinin kurulmasıyla sınırlıydı. ancak bolşevikler halkın kurduğu konseylerin, yani sovyetlerin bir işçi hükümetinin temelini oluşturabileceğini savundu. sonuçta bolşeviklerin tutumu sr'lara veya menşeviklere göre çok daha netti.

şubat ayında çarlık yıkıldığında sosyalist devrimciler ve menşevikler, rusya'nın birinci dünya savaşı'na katılımını desteklediler ve yeni kapitalist rusya'yı savundular. bolşevikler ise savaşa derhal son verilmesini istediler. artık rusya'da geçici hükümet iktidarda olsa da savaşın hala emperyalist bir kıyım olduğunu savundular. geçici hükümet dağılmakta olan bir toplumu bir arada tutmaya çalışıyordu ve sovyetler onun otoritesini tehdit ediyordu. sosyalist devrimciler ekim devrimi üzerine sol sr ve sağ sr olarak ikiye bölündüler. sağ sr ve menşevikler geçici hükümetin beyaz ordusuna katılıp sovyetlerin kızıl ordusu karşısında ona destek verdiler. işçi hareketinin galibiyeti kesinleştiğinde bile bu tutumları değişmedi.

kışlık saray bizzat lenin önderliğinde ele geçirildikten ve iç savaş başladıktan sonra, sovyetlerin yönetimi altındaki rusya topraklarında uygulanmak üzere pek çok karar alındı. bunlardan bazıları:

-tüm bankalar kamulaştırıldı.
-tüm fabrikaların denetimi sovyetlere (işçi konseylerine) geçti.
-tüm banka hesaplarına el konuldu.
-kiliselerin bütün mal varlıklarına (banka hesapları dahil) el konuldu.
-işçi asgari ücretlerine zam yapıldı ve sekiz saatlik iş günü kabul edildi.
-bütün dış borçlar reddedildi.
-toprak sahipliği tazminsiz şekilde sona erdirildi.
-büyük topraklar, özellikle manastırlara ve kiliselere ait topraklar, üzerindeki canlı hayvan, ekipman, bina ve her şey dahil olmak üzere kurucu yerel toprak komitelerine ve ilgili köylü vekilleri sovyetine devredildi. bundan sonra halkın ortak malı konumunda bulunan bu topraklara ve bağlı bulunanlara karşı yapılacak herhangi bir hasar devrim mahkemelerinde yargılanmayı gerektiren önemli bir suç ilan edildi.
-kadınlar için “eşit işe eşit ücret” ilkesi yasal güvence altına alındı.
-sovyetlerde yapılacak tüm oylamalar için kadın ve erkeklere eşit oy hakkı tanındı.
-kız ve erkek çocuklar için eşit, parasız, karma zorunlu eğitim uygulamaya konuldu.
-kürtaj yasal hale getirildi, gebelikten korunma yöntemleri yaygınlaştırıldı.
1
literary literary
at yarrrağı.
bu başlıktaki tüm girileri gör