atatürk milliyetçiliği

aleron
Irkcı ve gercek dısı bir milliyetcilik degildir. Ulus bütünlügünü, vatanın bölünmezligini, emperyalistlere ve bölücülere hatta gericilere karşı silah olarak kullanmaktır. Nitekim sosyalist cevrelerce milliyetcilik yonuyle elestirilen ataturk aslında sosyalizmin-komunizmin öncülerene bile emperyalizme karsi durusuyla örnek olmus bir önderdir. Fidel castronun Kübanın ortasina diktigi ataturk bustu de bu sebeptendir. Cunku vatan butunlugunu savunmadan milliyetci de olunmaz, sosyalistte olunmaz. Atatürk bunu yapmıştır.
4
azadi
Her türlü milliyetcilik osuruk tur. bildiğin osuruk...
herkes de osurur. ermeni osurur, kürt osurur, alman, isveçli vesaire. [even me!]
hepsinin ortak özelliği, kendi osurugunun güzel kokuyor olduğunu sanmasıdır.
sadece bazıları bunun sadece osuruk olduğunu, fazla solunursa zehirleyebilecegini bilir.
atticus finch
öyle uzun, derin bir analiz yapmaya gerek olmayan, kısaca "ulusalcılık" "ulus milliyetçiliği" diyip geçilebilecek milliyetçilik türü. tabii ki her türlüsüne karşıyız.
frantz fanon
milliyetçiliktir. jön türklerin 1908'den sonraki politikalarının oluşturduğu, çağın da koşullarının -elbette- şekillendirdiği türk milliyetçiliği'nin bir koludur.

atatürk milliyetçiliğinin diğer akraba kolları: pantürkizm (ülkücülük, türkçülük alt dallarıyla ki ırkçı-turancılık dahildir), ulusalcılık (farkı: devletçi kalkınmayı esas alır, abd'yi sevmez rusya ve iran ittifakını savunur).

12 eylülden önce kemalist milliyetçilik diyorlardı zannedersem. her şeyin önüne ''atatürk'' koyma işi kenan evren uydurmasıdır. pantürkizmden farkı türki halkları ayaklandırmaya çalışmamasıdır, rusya'yla iyi geçinmesidir ve pantürkizmin alt dalı ülkücülükten farkı da islama mesafeli durması tabi ki. ırkçı-turancılıktan farkı imhayı değil asimilasyonu temel almasıdır -''ne mutlu türküm diyene'' der herkese türk dedirtmeye çalışır demeyen düşmandır ona göre- (temel almasıdır, yoksa her iki taraf da imhayı reddetmez bkz. dersim katliamı vb).. ırkçı-turancılık ise asimilasyona dahi karşı çünkü ''soyunun'' bozulmasını istemiyor yani nazi kafası yaşıyor.

ulusalcılıktan farkı kendini asya'ya, üçüncü dünya'ya ait hissetmemesi, antiemperyalizm, abd karşıtlığı gibi bir iddianın böyle bir lügatın terk edilmesi (1925'ten sonra ipleri eline geçirince yoksa sovyetlerin de gözünü boyarlardı köprüyü geçene kadar). 1929 krizine kadar da iktisadi olarak liberalizm uygulandı zaten.

yani atatürk dönemindeki bir çeşit milliyetçi-demokratlıktır işte. batıcı, aşırı sağ bir dünya görüşü bugünden bakınca. (hollanda'daki özgürlük partisine benzer) ama bugünkü atatürk milliyetçiliği kah ulusalcılığa kah sosyal demokratlığa daha yakın durur. pantürkizmle geçinemez ama düşman kardeştirler.
artık aşılması gerekiyor.