antik yunan

sophos
Mö 1200'lerde başlayan ege göçleri sırasında yunanistan'ı istila eden Dorlar tarafından kurulmuş, Girit Adası,Yunanistan, Makedonya,Trakya, Batı Anadolu ve Ege Adaları'nda yaşayan toplulukların meydana getirdiği uygarlık.

Başlangıcı ve bitişi hakkında kesin bir görüş olmamakla birlikte, roma işgali'den (148) önceki dönemler antik yunan tarihi olarak değerlendirilir:
Genelde Başlangıcı mö 776 (ilk olimpiyat oyunları) ve bitişi mö 148 (roma imparatorluğu'nun işgali) kabul edilir.

Batı uygarlığı'nın temeli, başlangıcıdır.

Demokrasinin (demokratik yönetimin) ilk uygulandığı yerdir.

Matematiğin ilkelerini ilk onlar koydular: thales'in teoremi, eukleides'in (öklid) geometrisi, arkhimedes'in (arşimet) kanunu.

bilimsel tıp antik yunan'da başlamıştır, Bilimsel tıbbın ilk kurucusu hippokrates'tir: hala her hekim fakülteyi bitirirken ona mal edilen bir andı içer.

Yunan bilimsel düşüncesi, "akılcı" olmakla birlikte batı'ya örnek oldu, doğa olaylarının "anlaşılabilir" ve belirli kanunlara bağlı olduğunu ve insan aklının bu konuları anlayabileceğini ilk önce yunan bilimsel düşüncesi ortaya koydu.

Trajedi ve komedisi ile tiyatro onlarındır.

Tarih, yunanlılardan önce, bir ad ve kronoloji listesinden başka bir şey değildi: herodotos (heredot), bugün bile "tarihin babası" diye anılıyor.

Destanda ise homeros'un ilyada ile odysseia'sı, batı kültürünün en temel eserleri arasında.

Mirmarlıkta, rönesans'a esin kaynağı oldular.

Mitolojisi, batı edebiyatının ve sanatının esin kaynağı oldu.

Felsefe, antik yunan'da başladı ve ilk düşünürler (filozoflar) antik yunan'da yetiştiler: Sokrates, platon ve aristoteles en önemli filozoflarıdır.

İlk olimpiyatları düzenlemişlerdir.

Antik yunan'a en çok şükran borcumuz ise düşünce ve tartışma özgürlüğünün yaratıcıları olmalarından dolayıdır.