albert camus sisifos söyleni kitabının kritiği

rigmo
öncelikle çevirmene değinmek gerekir. Bu kadar berbat bir çeviriye, daha önce denk gelmemiştim. işleri resmen zorlaştırmış. Anlamadığım ve çeviri kullanmadan çözemediğim bir suru türkçe kelime vardı. Zaten adında anlaşilacağı gibi kitabin adı "sisifos soyleni" yani "sisifos efsanesi".. Bu efsaneden yola çıkarak "Uyumsuz" olarak kullandığı çeviri felaketi; fransızca çıkışlı denemede "absurd" olarak geçen kelimeyi "uyumsuz" olarak çevirip kullanılmayan türkçeyle işleri zora sokan zaten üzerinde düşünmemiz gereken kitabı dahada zorlaştıran çevirmene teşekkür ediyorum. Bu kitaptan sonra çok daha iyi bulmaca çözebilirim. Akıl yerine us tamam kullanırsın fakat bu tarz kitaplarda biraz daha sade bir dile ihtiyacımız var.
Bu denemenin içeriğine gelecek olursak öncelikle kitabi elinize aldığınızda ilk sayfalarda kapıldığınız " vay süper ya çok çabuk biter, su gibi akar gider bu kitap" hissini düşüncesini, biraz ilerleyince hemen terk ediyorsunuz. Kitap hakkında ne deniyor bilmiyorum fakat bence felsefi görüş denemesi tarzındadır... Nietzsche'den örneklerle ilerleyen kitabin odak olarak verdiği mesaj özetle " absurdluk yaşamdadır, intihar yanılsamadır." intiharı reddeden ve gayet hoş cözümlemelerle tersleyen camus, sisifos efsanesi üzerinden amaç amaçsızlık kısır döngüler üzerinden tanımlamalarda bulunmuştur.
Adini unuttuğum mitolojik tanrılar tarafından kral sisifos, cezalandırılır. Sisifos'un cezası bir kayayı tepenin üstüne yerleştirmektir. Sisifos, sürekli taşı tepeye doğru tüm gücüyle iter; tam tepeye geldiğinde taş tekrar yuvarlanır. Bu bitmeyen kısır döngüye karşı bir duruş sergileyerek sisifos taşı(kayayi) taşimaya devam eder. Bunu bir direniş olarak görür, milyonda bir olmayan ihtimale rağmen denemeye devam eder.
özetle eğer fransızca biliyorsanız kitap size çok daha fazla tat verecektir. çevirmenin sınıfta kaldığı bu deneme kitabını, hızlı bir biçimde okumanız bence imkansız. Bazen durup ufak notlar almadan okumanın albert camus ya "ayıp" olacağını belirtmek isterim. Mükemmel bir deneme olan sisifos soyleniyi sabırla okurum ve nihilizm ilgimi çekiyor hatta varoluşçuluk ilgimi çekiyor diyorsanız okumanızı tavsiye ederim.
Eğer bir sarah jio hayranıysanız bu kitaptan uzak durun
edit: fotoğraf çekimi bana ait olduğundan kalitesizdir.